Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Het menselijke immuunsysteem is mede verantwoordelijk voor tandcariës en schade aan tandvullingen

June 3, 2019 | News

TORONTO, Canada: de vraag waarom het menselijke immuunsysteem gedeeltelijk werkt tegen het lichaam, bijvoorbeeld bij auto-immuunziekten, is nog onvoldoende onderzocht. Meestal is het het bindweefsel dat wordt aangetast. Een recent onderzoek van de Universiteit van Toronto heeft echter het eerste bewijs aangetoond dat het eigen afweersysteem van het lichaam een grote bijdrage kan leveren aan tandcariës en falende vullingen.

Tandarts kampt met slecht imago in speelfilms

May 20, 2019 | News

De tandarts wordt in speelfilms vaak afgebeeld als een Kaukasische, gewelddadige man. Dat stelt tandarts Paul Voorbraak in zijn masterscriptie. Samen met ACTA-hoogleraar Henk Brand bestudeerde hij 259 films waarin tandartsen een rol spelen.

advertisement
Tandarts kan bijdragen aan diagnose coeliakie

May 20, 2019 | News

NIEUWEGEIN – Tandartsen kunnen een belangrijke signalerende rol spelen bij de diagnosestelling van coeliakie. Dat blijkt uit een nieuwe Europese richtlijn over de diagnostiek en de behandeling van coeliakie, glutensensitiviteit (NCGS) en overige gluten-gerelateerde aandoeningen.

3D-geprint kaakimplantaat redt leven

April 29, 2019 | News

UTRECHT – De Universiteit Utrecht (UU) heeft een 3D-geprint kaakimplantaat geplaatst bij een 12-jarige labrador die kampte met een kaaktumor. Het is de tweede hond in Europa met een 3D-geprint implantaat. De UU wil 3D-geprinte implantaten breder inzetten bij zowel dieren als mensen.

“Ook e-sigaretten kankerverwekkend”

April 29, 2019 | News

LOS ANGELES – Elektronische sigaretten blijken geen onschuldig alternatief voor roken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat gebruikers van e-sigaretten een aantal vergelijkbare kankerverwante moleculaire veranderingen in het mondweefsel ontwikkelen als sigarettenrokers, met alle risico’s voor de volksgezondheid van dien.

advertisement
Europese kijk op kansen en uitdagingen voor de dentale professie

April 15, 2019 | News

De Council of European Dentists (CED) heeft grote zorgen geuit over de druk die zowel beroepsbeoefenaren als patiënten te wachten staat. Puur marktgestuurde dentale ketens zetten patiëntveiligheid op het spel door mismanagement en een verkeerde behandeling van patiënten en medewerkers. Terwijl adverteren voor tandartsen aan strikte regels gebonden is, kunnen dentale ketens een agressievere aanpak kiezen. Daarom hebben nationale wetgevers de verantwoordelijkheid om patiënten voorop te stellen en te garanderen dat zij de mondzorgbehandeling krijgen die ze verdienen.

Zacht voedsel bracht de mens de v, w en f

April 15, 2019 | News

ZÜRICH, ZWITSERLAND – Zacht voedsel heeft het gebit van de mens veranderd en daardoor ook de menselijke spraak. Dat concludeert een Zwitsers-Duits onderzoeksteam na een uitgebreide analyse van oude schedels en hedendaagse stammentalen.

Gingivitis mogelijk oorzaak van vroeggeboorten

April 2, 2019 | News

BIRMINGHAM, VK – Zwangere vrouwen die kampen met gingivitis lopen meer risico op een vroeggeboorte. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Periodontology.

advertisement
IDS bevestigt opnieuw zijn leidende positie als mondiale tandheelkundige beurs

April 2, 2019 | News

KEULEN, Duitsland: De International Dental Show (IDS), die plaatsvond in Keulen van 12 tot 16 maart, voldeed aan de hoge verwachtingen van de wereldwijde industrie en onderstreepte nogmaals zijn positie als toonaangevende beurs. Met 2.327 bedrijven uit 64 deelnemende landen verwelkomde de beurs ten opzichte van 2 jaar geleden 20 extra exposanten , evenals 160.000 vakbezoekers uit 166 landen. Het totale aantal bezoekers steeg met 3,2 procent (ongeveer 5.000 meer mensen) en het aantal buitenlandse bezoekers met 6.0 procent.

Mondhygiëne mogelijk cruciaal bij voorkoming lupus

March 21, 2019 | News

OKLAHOMA CITY, VS – Een goede mondhygiëne kan veel ziekten voorkomen, waaronder gingivitis, diabetes en hypotensie. Nieuw onderzoek suggereert dat het ook een rol kan spelen in de preventie en het onder controle houden van lupus erythematodes, een reumatologische auto-immuunziekte. Een Amerikaanse studie richtte zich op bacteriën die vaak in de mond gevonden worden en eerder in verband zijn gebracht met parodontitis.

“Flossen kan hoeveelheid giftige stoffen in lichaam verhogen”

March 21, 2019 | News

NEWTON, MASSACHUSETTS, VS – Flossen kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in het lichaam toeneemt. Dit is problematisch, omdat de giftige chemicaliën in verband staan met diverse gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Silent Spring Institute. PFAS wordt met grote regelmaat gebruikt in onder andere tandzijde, omdat de chemicaliën bestand zijn tegen water en lipiden.

Zwarte aanslag door kraanwater met hoog ijzergehalte

March 4, 2019 | News

MONCADA, SPANJE – Kraanwater met een hoog ijzergehalte of een hoge pH-waarde kan zwarte aanslag op supragingivaal tandsteen veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek van the Oral Microbiology Group aan de CEU Cardenal Herrera University (HEA). Eerder werd aangenomen dat roken, het innemen van voedingssupplementen en cafeïnehoudende dranken de grootste risicofactoren zouden zijn.

advertisement
“Wij en heel Keulen kijken uit naar de IDS”

March 4, 2019 | News

IDS 2019 belooft een nog groter en internationaler evenement te worden dan het vorige in 2017. Terwijl de tandheelkundige wereld zich voorbereidt om af te reizen naar Keulen voor het evenement van 12-16 maart, zegt Gerald Böse, CEO van Koelnmesse, dat nieuwe ontwikkelingen voor een nog betere beurservaring zullen zorgen.

Mondhygiëne mogelijk cruciaal bij voorkoming lupus

February 18, 2019 | News

OKLAHOMA CITY, VS – Een goede mondhygiëne kan veel ziekten voorkomen, waaronder gingivitis, diabetes en hypotensie. Nieuw onderzoek suggereert dat het ook een rol kan spelen in de preventie en het onder controle houden van lupus erythematodes, een reumatologische auto-immuunziekte. Een Amerikaanse studie richtte zich op bacteriën die vaak in de mond gevonden worden en eerder in verband zijn gebracht met parodontitis.

Bacterie parodontitis speelt rol bij ontwikkeling van alzheimer

February 18, 2019 | News

Nieuw onderzoek wijst uit dat de bacterie Porphyromonas gingivalis mogelijk een rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Dit stellen onderzoekers in de laatste editie van Science Advances.

Meer mondproblemen bij depressieve jongvolwassenen

February 6, 2019 | News

Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen met verdriet, gevoel van hulpeloosheid en andere symptomen van depressie bijna 20% meer kans hebben op ernstige parodontitis.

Tienjarige kinderen zitten al aan suikerlimiet

February 6, 2019 | News

Op het tiende levensjaar hebben kinderen al de voorgeschreven hoeveelheid suiker van een achttienjarige binnengekregen. Dat blijkt uit onderzoek van Public Health England (PHE).

Metaalkeramiek of zirkoniumkeramiek?

January 30, 2019 | News

GENÈVE, ZWITSERLAND - Vandaag de dag is het aanbod aan implantaatmaterialen groot. Des te ingewikkelder om de juiste keuze te maken. Tandartsen hebben in toenemende mate de neiging om zirkonium te gebruiken voor de productie van kronen en vaste tandprotheses. In een nieuwe studie van de Universiteit van Genève is onderzoek gedaan naar de langetermijnwerking van zowel metaalkeramiek als zirkoniumkeramiek en zirkonium.

Nanodiamanten dragen mogelijk bij aan herstel na wortelkanaalbehandeling

January 30, 2019 | News

LOS ANGELES – Onderzoekers in Californië hebben ontdekt dat nanodiamanten infecties na een wortelkanaalbehandeling mogelijk kunnen voorkomen. Uit het onderzoek blijkt dat nanodiamanten gedesinfecteerde wortels beschermen nadat de zenuw en pulp verwijderd zijn en daarmee bijdragen aan het herstel. Deze uitkomst is een mijlpaal in het onderzoek naar het gebruik van nanodiamanten bij de mens.

advertisement
Sporen van lood in tand Neanderthaler

January 7, 2019 | News

New York, VS – Het effect van verschillende soorten metaal op de mens is in het verleden uitvoerig onderzocht. In een nieuwe studie van onderzoekers van de Icahn School of Medicine in Mount Sinai, New York, heeft men restanten van lood ontdekt in de tand van een 250.000 jaar oud stoffelijk overschot van een Neanderthaler.

Meeste kinderen ervaren verlies eerste melktand positief

January 7, 2019 | News

ZURICH, Zwitserland - Hoewel het verliezen van melktandjes vervelend en pijnlijk kan zijn voor kinderen, zijn de gevoelens van kinderen hierbij vooral positief, heeft een interdisciplinaire onderzoeksgroep van de Universiteit van Zürich (UZH) ontdekt. Het onderzoek laat ook zien dat eerdere bezoeken aan de tandarts, net als de achtergrond en het opleidingsniveau van de ouders, invloed hebben op de manier waarop kinderen het verlies van hun eerste tand ervaren.

Nieuw adhesief voorkomt cariës rond orthodontische brackets

November 28, 2018 | News

LONDEN, VK – Onderzoekers van de Queen Mary University in Londen hebben een nieuw dentaal adhesief geproduceerd dat orthodontische brackets vastlijmt en tegelijkertijd het tandoppervlak rond de brackets beschermt tegen cariës. Volgens een meta-analyse uit 2015, krijgt bijna 70% van de patiënten met een vaste beugel cariës.

advertisement
Dentale 3D-printmarkt groeit in 2025 naar 8,6 miljard euro

November 28, 2018 | News

LONDEN, VK – Wereldwijd groeit de markt van dentaal 3D-printen naar verwachting in 2025 tot 8,6 miljard euro. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Amerikaanse onderzoeks- en consultancybureau Grand View Research. Het rapport voorspelt een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van 29,3 procent voor deze markt, die voornamelijk wordt veroorzaakt door een groeiende vraag naar op maat gemaakte 3D-afdrukoplossingen en wereldwijde vergrijzing.

Langzame koolhydraten beter voor mondgezondheid

November 15, 2018 | News

Voor een goede mondgezondheid kun je beter kiezen voor langzame koolhydraten in bijvoorbeeld volkorenproducten. Snelle koolhydraten kunnen beter vermeden worden, vooral als het om suikers gaat. Dat blijkt uit een systematische review van onderzoek naar zetmeel en mondgezondheid, uitgevoerd door Britse onderzoekers in opdracht van de World Health Organization (WHO).

Zweedse Eklund Foundation subsidieert twee onderzoeken naar parodontitis

November 15, 2018 | News

MALMÖ/RIJSWIJK – De Eklund Foundation heeft bekendgemaakt welke onderzoeksprojecten dit jaar een subsidie ontvangen. Het gaat om twee projecten uitgevoerd door prominente onderzoekers binnen de parodontologie, zo maakte de Zweedse stichting bekend.

Chirurgen waarschuwen voor risico’s van tongsplitsing

October 29, 2018 | News

LONDEN, VK – De procedure van tongsplitsing, waarbij de tong deels ingesneden wordt om een gespleten effect te creëren, kan leiden tot infecties, bloedingen en zenuwbeschadiging. Daarvoor waarschuwen de Britse Association of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgeons (BAPRAS) en de Faculty of Dental Surgery (FDS) aan het Royal College van Surgeons in Engeland, in een gezamenlijke verklaring.

Esthetische orthodontische oplossing als alternatief voor grote restauraties

October 29, 2018

Dr. Tif Qureshi, voormalig president van de BACD en klinisch directeur van de IAS Academy, toont hoe een stap-voor-stap-benadering in Smile Design een behandeling eenvoudiger, veel veiliger én uitvoerbaar kan maken voor veel tandartsen.

advertisement
GUM® ActiVital® Sonic Tandenborstel wint Dentex Innovation Award

October 19, 2018 | News

Op 4, 5 en 6 oktober werd in Brussel de Dentex dentale vakbeurs gehouden, welke eens in de twee jaar georganiseerd wordt. Uit drie-en-twintig inzendingen werden door de vakjury tien genomineerden voorgedragen. Hieruit is de GUM® ActiVital® Sonic Tandenborstel door de ruim 6.500 dentale professionals die de beurs bezochten gekozen tot innovatie van het jaar.

Mogelijk verband gevonden tussen bruxisme en parodontitis

October 19, 2018 | News

OKAYAMA, JAPAN – Onderzoekers van Okayama University hebben in een recente studie onderzocht of onvrijwillige activiteit van de wangkauwspier (m. masseter) een bepaald patroon laat zien dat samenhangt met de ernst van parodontitis. Na gedetailleerde metingen te hebben uitgevoerd bij een groep mensen variërend in de mate van parodontale aandoeningen, concludeerden de wetenschappers dat bruxisme mogelijk gerelateerd is aan de gradatie van parodontitis.

Ultradent Products Inc. presenteert: MTAFlow-wortelkanaalreparatiecement

October 2, 2018 | Advertorial | News

Ultradent Products Inc. komt met een nieuw product op de markt: MTAFlow (MTA staat voor mineraaltrioxideaggregaat). MTAFlow is een reparatiecement dat speciaal is ontwikkeld voor pulpotomieën, pulpaoverkappingen, apexvullingen, apexificatie, perforatieherstel en wortelresorptie.

© 2019 - All rights reserved - Dental Tribune International