Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Orthodontische behandeling leidt niet tot meer zelfvertrouwen

September 17, 2019 | News

ADELAIDE, AUSTRALIË – Een orthodontische behandeling verbetert het psychosociaal functioneren op latere leeftijd niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Adelaide. Dit is het tweede onderzoek ter wereld dat zich focust op de psychosociale effecten van een orthodontische behandeling.

Melktand onthult nieuwe mensensoort

September 2, 2019 | News

CAMBRIDGE, ENGELAND – Onderzoekers hebben twee melktanden opgegraven op een afgelegen archeologische vindplaats in het noordoosten van Siberië. Deze vondst toont aan dat er in de ijstijd een tot nu toe onbekende mensensoort op die locatie heeft geleefd.

advertisement
Computergebruik mogelijk van invloed op mondgezondheid

September 2, 2019 | News

WARSCHAU, POLEN – Tieners die meer dan drie uur per dag achter de computer zitten, brengen hun mondgezondheid in gevaar. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek uit Polen. Er is al lange tijd discussie over het verband tussen het computergebruik en de nadelige gezondheidseffecten die hiermee gepaard gaan.

Eierschalen kunnen bijdragen aan genezing tanden en botten

August 21, 2019 | News

LOWELL, VS – Verpulverde eierschalen hebben diverse praktische toepassingen. Zo worden ze onder andere gebruikt als natuurlijk calciumsupplement, zoetmiddel voor koffie, niet-toxisch schuurmiddel, voor de behandeling van kleine huidirritaties en als ongediertebestrijding. Onderzoekers hebben onlangs onderzocht of eierschalen gebruikt kunnen worden als materiaal voor bottransplantaten en het regenereren van kraakbeen, elementen en pezen.

47 genen houden verband met tandbederf

August 21, 2019 | News

UMEÅ, ZWEDEN – Om een beter beeld te krijgen van de invloed van onze genen op de mondgezondheid hebben onderzoekers aan het Instituut voor Odontologie van Umeå University in Zweden samengewerkt met de Bristol Dental School in Engeland. Door metadata van duizenden patiënten te verzamelen, kon het team 47 nieuwe genen identificeren die verband hielden met tandbederf.

advertisement
Interview: “KATANA™ Zirconia en CERABIEN™ ZR porselein is een ideale combinatie”

August 14, 2019 | Advertorial

Als tandtechnicus met vele jaren ervaring streeft Björn Roland in zijn laboratorium altijd naar hetzelfde doel: restauraties met een betrouwbare functionaliteit die naadloos het natuurlijke gebit nabootsen. In dit interview legt hij uit hoe hij de tandtechnische oplossingen van Kuraray Noritake Dental in zijn dagelijkse workflow integreert en deelt hij een aantal tips voor het creëren van tandtechnische restauraties die esthetisch aantrekkelijk zijn.

Henry Schein Meeting Days – Uitgebreide opleidingsdag voor tandartsen en het tandheelkundig team

August 9, 2019 | News

In oktober 2019 organiseert Henry Schein drie Meeting Days in heel België met een aantal uitgebreide lezingen en praktische workshops. De onderwerpen zullen variëren van intra-oraal scannen en gebitsreconstructie, tot endodontie, orthodontie, tandbleken, en angst- en pijnmanagement.

My smile is powerful! Nieuwe campagne voor Opalescence®-bleeksystemen

August 9, 2019 | News

De schoonheid en kracht van een natuurlijke glimlach is te zien in de nieuwe Opalescence-campagne van Ultradent Products. De campagne „My smile is powerful“ gaat over cosmetisch tandenbleken en dat iedereen een mooie, natuurlijke glimlach kan hebben.

advertisement
Dr. Paolo Baldissara: “Het KATANA™ Zirconia Block is een uiterst veelbelovende technologie”

August 6, 2019 | Advertorial

Met meer dan 30 jaar ervaring als tandarts en onderzoeker zou het dr. Paolo Baldissara vergeven worden als hij het iets rustiger aan zou doen. Maar dat gebeurt nog lang niet, want hij blijft voorop lopen bij de ontwikkeling van keramische restauratiematerialen en de integratie ervan in CAD/CAM-workflows.

Houtskooltandpasta beschadigt mogelijk tandglazuur

June 14, 2019 | News

LONDEN/MANCHESTER – Tandpasta met actieve houtskool, die regelmatig gebruikt wordt als alternatieve manier om te bleken, is schadelijker dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs verscheen in het British Dental Journal.

Vooraf waarschuwen voor ziekterisico verbetert mondhygiëne

June 14, 2019 | News

LONDEN – Het gebruik van psychologische technieken om het risico op parodontitis aan patiënten te communiceren, resulteert in een betere mondhygiëne. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, geleid door een team van de faculteit Tandheelkunde, orale en craniofaciale wetenschappen aan het King’s College in Londen.

Wetenschappers werken aan een remedie tegen osteonecrose van het kaakbeen

June 3, 2019 | News

LOS ANGELES, VS: Onderzoekers en medewerkers van de University of Southern California (USC), University of California, Los Angeles (UCLA) hebben een doorbraak gemeld in het voorkomen van de schade aan de kaak die een bijwerking is van een behandeling tegen kanker of osteoporose. Het nieuw gepubliceerde onderzoek is een belangrijke stap in de richting van een remedie voor osteonecrose van de kaak, wat een zeldzame consequentie is van geneesmiddelen die vaak worden gebruikt om botverlies te bestrijden.

advertisement
Het menselijke immuunsysteem is mede verantwoordelijk voor tandcariës en schade aan tandvullingen

June 3, 2019 | News

TORONTO, Canada: de vraag waarom het menselijke immuunsysteem gedeeltelijk werkt tegen het lichaam, bijvoorbeeld bij auto-immuunziekten, is nog onvoldoende onderzocht. Meestal is het het bindweefsel dat wordt aangetast. Een recent onderzoek van de Universiteit van Toronto heeft echter het eerste bewijs aangetoond dat het eigen afweersysteem van het lichaam een grote bijdrage kan leveren aan tandcariës en falende vullingen.

Tandarts kampt met slecht imago in speelfilms

May 20, 2019 | News

De tandarts wordt in speelfilms vaak afgebeeld als een Kaukasische, gewelddadige man. Dat stelt tandarts Paul Voorbraak in zijn masterscriptie. Samen met ACTA-hoogleraar Henk Brand bestudeerde hij 259 films waarin tandartsen een rol spelen.

Tandarts kan bijdragen aan diagnose coeliakie

May 20, 2019 | News

NIEUWEGEIN – Tandartsen kunnen een belangrijke signalerende rol spelen bij de diagnosestelling van coeliakie. Dat blijkt uit een nieuwe Europese richtlijn over de diagnostiek en de behandeling van coeliakie, glutensensitiviteit (NCGS) en overige gluten-gerelateerde aandoeningen.

3D-geprint kaakimplantaat redt leven

April 29, 2019 | News

UTRECHT – De Universiteit Utrecht (UU) heeft een 3D-geprint kaakimplantaat geplaatst bij een 12-jarige labrador die kampte met een kaaktumor. Het is de tweede hond in Europa met een 3D-geprint implantaat. De UU wil 3D-geprinte implantaten breder inzetten bij zowel dieren als mensen.

“Ook e-sigaretten kankerverwekkend”

April 29, 2019 | News

LOS ANGELES – Elektronische sigaretten blijken geen onschuldig alternatief voor roken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat gebruikers van e-sigaretten een aantal vergelijkbare kankerverwante moleculaire veranderingen in het mondweefsel ontwikkelen als sigarettenrokers, met alle risico’s voor de volksgezondheid van dien.

Europese kijk op kansen en uitdagingen voor de dentale professie

April 15, 2019 | News

De Council of European Dentists (CED) heeft grote zorgen geuit over de druk die zowel beroepsbeoefenaren als patiënten te wachten staat. Puur marktgestuurde dentale ketens zetten patiëntveiligheid op het spel door mismanagement en een verkeerde behandeling van patiënten en medewerkers. Terwijl adverteren voor tandartsen aan strikte regels gebonden is, kunnen dentale ketens een agressievere aanpak kiezen. Daarom hebben nationale wetgevers de verantwoordelijkheid om patiënten voorop te stellen en te garanderen dat zij de mondzorgbehandeling krijgen die ze verdienen.

Zacht voedsel bracht de mens de v, w en f

April 15, 2019 | News

ZÜRICH, ZWITSERLAND – Zacht voedsel heeft het gebit van de mens veranderd en daardoor ook de menselijke spraak. Dat concludeert een Zwitsers-Duits onderzoeksteam na een uitgebreide analyse van oude schedels en hedendaagse stammentalen.

advertisement
Gingivitis mogelijk oorzaak van vroeggeboorten

April 2, 2019 | News

BIRMINGHAM, VK – Zwangere vrouwen die kampen met gingivitis lopen meer risico op een vroeggeboorte. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Periodontology.

IDS bevestigt opnieuw zijn leidende positie als mondiale tandheelkundige beurs

April 2, 2019 | News

KEULEN, Duitsland: De International Dental Show (IDS), die plaatsvond in Keulen van 12 tot 16 maart, voldeed aan de hoge verwachtingen van de wereldwijde industrie en onderstreepte nogmaals zijn positie als toonaangevende beurs. Met 2.327 bedrijven uit 64 deelnemende landen verwelkomde de beurs ten opzichte van 2 jaar geleden 20 extra exposanten , evenals 160.000 vakbezoekers uit 166 landen. Het totale aantal bezoekers steeg met 3,2 procent (ongeveer 5.000 meer mensen) en het aantal buitenlandse bezoekers met 6.0 procent.

Mondhygiëne mogelijk cruciaal bij voorkoming lupus

March 21, 2019 | News

OKLAHOMA CITY, VS – Een goede mondhygiëne kan veel ziekten voorkomen, waaronder gingivitis, diabetes en hypotensie. Nieuw onderzoek suggereert dat het ook een rol kan spelen in de preventie en het onder controle houden van lupus erythematodes, een reumatologische auto-immuunziekte. Een Amerikaanse studie richtte zich op bacteriën die vaak in de mond gevonden worden en eerder in verband zijn gebracht met parodontitis.

advertisement
“Flossen kan hoeveelheid giftige stoffen in lichaam verhogen”

March 21, 2019 | News

NEWTON, MASSACHUSETTS, VS – Flossen kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in het lichaam toeneemt. Dit is problematisch, omdat de giftige chemicaliën in verband staan met diverse gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Silent Spring Institute. PFAS wordt met grote regelmaat gebruikt in onder andere tandzijde, omdat de chemicaliën bestand zijn tegen water en lipiden.

Zwarte aanslag door kraanwater met hoog ijzergehalte

March 4, 2019 | News

MONCADA, SPANJE – Kraanwater met een hoog ijzergehalte of een hoge pH-waarde kan zwarte aanslag op supragingivaal tandsteen veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek van the Oral Microbiology Group aan de CEU Cardenal Herrera University (HEA). Eerder werd aangenomen dat roken, het innemen van voedingssupplementen en cafeïnehoudende dranken de grootste risicofactoren zouden zijn.

“Wij en heel Keulen kijken uit naar de IDS”

March 4, 2019 | News

IDS 2019 belooft een nog groter en internationaler evenement te worden dan het vorige in 2017. Terwijl de tandheelkundige wereld zich voorbereidt om af te reizen naar Keulen voor het evenement van 12-16 maart, zegt Gerald Böse, CEO van Koelnmesse, dat nieuwe ontwikkelingen voor een nog betere beurservaring zullen zorgen.

Mondhygiëne mogelijk cruciaal bij voorkoming lupus

February 18, 2019 | News

OKLAHOMA CITY, VS – Een goede mondhygiëne kan veel ziekten voorkomen, waaronder gingivitis, diabetes en hypotensie. Nieuw onderzoek suggereert dat het ook een rol kan spelen in de preventie en het onder controle houden van lupus erythematodes, een reumatologische auto-immuunziekte. Een Amerikaanse studie richtte zich op bacteriën die vaak in de mond gevonden worden en eerder in verband zijn gebracht met parodontitis.

Bacterie parodontitis speelt rol bij ontwikkeling van alzheimer

February 18, 2019 | News

Nieuw onderzoek wijst uit dat de bacterie Porphyromonas gingivalis mogelijk een rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Dit stellen onderzoekers in de laatste editie van Science Advances.

advertisement
Meer mondproblemen bij depressieve jongvolwassenen

February 6, 2019 | News

Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen met verdriet, gevoel van hulpeloosheid en andere symptomen van depressie bijna 20% meer kans hebben op ernstige parodontitis.

Tienjarige kinderen zitten al aan suikerlimiet

February 6, 2019 | News

Op het tiende levensjaar hebben kinderen al de voorgeschreven hoeveelheid suiker van een achttienjarige binnengekregen. Dat blijkt uit onderzoek van Public Health England (PHE).

Metaalkeramiek of zirkoniumkeramiek?

January 30, 2019 | News

GENÈVE, ZWITSERLAND - Vandaag de dag is het aanbod aan implantaatmaterialen groot. Des te ingewikkelder om de juiste keuze te maken. Tandartsen hebben in toenemende mate de neiging om zirkonium te gebruiken voor de productie van kronen en vaste tandprotheses. In een nieuwe studie van de Universiteit van Genève is onderzoek gedaan naar de langetermijnwerking van zowel metaalkeramiek als zirkoniumkeramiek en zirkonium.

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 4, 2019

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2019 - All rights reserved - Dental Tribune International