Dental Tribune Belgium (Flemish)

Melktand onthult nieuwe mensensoort

By Dental Tribune International
September 02, 2019

CAMBRIDGE, ENGELAND – Onderzoekers hebben twee melktanden opgegraven op een afgelegen archeologische vindplaats in het noordoosten van Siberië. Deze vondst toont aan dat er in de ijstijd een tot nu toe onbekende mensensoort op die locatie heeft geleefd.

“Deze mensen waren een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de mensheid. Ze verspreidden zich bijna tegelijkertijd met de voorouders van de hedendaagse Aziaten en Europeanen. Het is waarschijnlijk dat ze op een gegeven moment grote delen van het noordelijk halfrond bezetten,” stelt prof. Eske Willerslev van het St. John’s College aan de Universiteit van Cambridge.

De twee elementen werden gevonden op een grote archeologische vindplaats in Rusland, dichtbij de rivier Jana. De locatie, bekend als Yana Rhinoceros Horn Site, werd in 2001 ontdekt en heeft intussen al meer dan 2.500 artefacten onthuld die gemaakt zijn van dierlijke botten en ivoor, samen met stenen werktuigen en ander bewijs van menselijke bewoning. Het internationale team onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en het Lundbeck Foundation Centre for GeoGenetics van de Universiteit van Kopenhagen hebben de nieuwe mensensoort de ‘Ancient North Siberians’ genoemd.

“Ze pasten zich snel aan extreme omgevingen aan en waren zeer mobiel. Deze bevindingen hebben veel veranderd van wat we dachten te weten over de bevolkingsgeschiedenis van Noordoost-Siberië, maar ook van wat we weten over de geschiedenis van menselijke migratie als geheel,” stelt hoofdauteur dr. Martin Sikora.

Het wordt algemeen aanvaard dat de mensen hun weg naar het Amerikaanse continent vanuit Siberië naar Alaska bereikten via een landbrug over de Beringstraat. De zeespiegel stond tijdens de ijstijd immers zo laag dat er een 1500 kilometer lange landbrug droogviel. Aan het einde van de ijstijd kwam de brug onder water te staan. In het onderzoek werden enkele van deze voorouders geïndiceerd als Aziatische groepen die zich mengden met de oude Noord-Siberiërs. “De overblijfselen liggen genetisch zeer dicht bij de voorouders van Paleosiberische sprekers en dicht bij de voorouders van de indianen. Het is een belangrijk stukje in de puzzel om de afkomst van de indianen te begrijpen. Deze menssoort is de ontbrekende schakel van de indiaanse voorouders,” merkt Willerslev op.

Het onderzoek, getiteld ‘The population history of northeastern Siberia since the Pleistocene’, werd op 5 juni 2019 gepubliceerd in Nature.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International